Een beetje uitleg bij deze blog...

Lees, kijk en geniet...

maar let wel:

- als je iets wil te weten komen over onze laatste avonturen: begin dan van boven naar onder

- als je een leuk 'boekecafeetje' wil vinden in je buurt waar wij al geweest zijn: begin dan van onder naar boven

- meer info: is te vinden in de rechterkolom

- als je een cafébaas bent die een slechte recensie heeft gekregen: schrijf zelf een boek ;-)

Veel plezier!

woensdag 18 juni 2008

15e boekentocht

Zondag 15 juni was het opendeurdag bij bio-boerderij De Loods in Aalst maar aangezien het pijpestelen regende werd besloten er een boekerijdersdagje van te maken. Wanneer we de weg volgden gaande van centrum Aalst via bio-boerderij De Loods, kwamen we bijna als vanzelf uit bij café Afspanning 'T Vat in Denderbelle. Wat een toeval ;-)...

In het seizoen kan je hier naar het schijnt smullen van heerlijke mosselen "op wijze van moeder Yvonne". Maar aangezien het nu geen mosselseizoen is, bestelden we ons maar een Rodenbach ;-). De leeftijd van 'moeder Yvonne' had tot gevolg dat de bediening nogal chaotisch en vooral erg traag verliep. Gelukkig compenseerde ze haar leeftijd met haar charmante vriendelijkheid. Mijn vrouw Joke compenseerde haar grote honger met een croque die op de kaart drie euro moest kosten, maar op de rekening uiteindelijk als zes euro werd aangerekend... Wat er ook van zij: ook dit werd op zijn beurt gecompenseerd door een (gratis) Witkap Stimulo van 't vat. Misschien hadden ze beter café Compensatie (van) 't Vat geheten ;-).

(foto: mijn vrouw Joke brengt een ode aan 'den boek' voor ze aan haar eten begint ;-) )

Na dit 'aperitiefje' vervolgden we onze weg richting Hamme waar we terecht kwamen in café Het Gulden Hoofd. Dit eetcafé is nog maar een viertal weken heropend na een intense verbouwing. Alles ruikt hier dan ook naar nieuw, maar bovenal en in het bijzonder: naar lekker eten!

(foto: mede boekerijder Johan met één van de 'basis-boekerijder-benodigdheden': de 'ProZak' ;-))

We konden er dan ook niet aan weerstaan en bestelden ons prompt een portie stoofvlees met frietjes en (mijn vrouw Joke die nog steeds grote honger had) een vegetarische lasagne. Georges, de uitbater, nam het niet al te nauw met de voorschriften van 'den boek' en bood ons als gratis consumptie hetzelfde als 't eerste aan in plaats van de gebruikelijke Estaminet pils. Van een mooi gebaar gesproken ;-).


(foto: Boekerijder Kerim wint jammer genoeg geen prijs met het kraslotje dat je bij een Rodenbach krijgt... ;-) )

Nu de magen gevuld waren, was de 'boekehonger' echter nog niet gestild. Op de weg terug lagen immers nog 2 boekecafeetjes...

Het eerste in Moerzeke, café De Schelderoute, is een echt volkscafé. Iedereen gezellig dicht bij elkaar rond de aloude en alomgekende lange houten cafétafels met in het oog springend het al even oude caféspel 'de Piertafel'. Toen mijn vrouw Joke haar nieuwsgierigheid liet blijken voor dit aloude caféspel, stond algauw de helft van het café te 'pierlen'.

(foto: mijn vrouw Joke leert 'pierlen')

Cafébaas Johan liet het niet na om de nodige uitleg erbij te verschaffen. Hij wist ons zelfs te vertellen dat er maar twee (!) café's zijn in héél België (!) waar dit caféspel nog bestaat en gespeeld wordt! Om hem te citeren: "hier, en........ (tromgeroffel) in 't cafeetje wat verderop" ;-).



(film: mijn vrouw leert 'pierlen' terwijl cafébaas Johan het visitekaartje krijgt van mede boekerijder Johan)

Alle goede dingen zijn met twee en we besloten dan ook de cirkel rond te maken in het laatste boekecafé van de dag, terug in Lebbeke, in café Bruce 'N Blues. De posters van Johnny Cash, Jim Morrisson, B.B. King deden al vermoeden welke muziek er ging gespeeld worden en dat kon deze boekerijder enkel maar appreciëren. Toen de aanwezige motorbende 'onzen boek' zag en er enige uitleg over kreeg, konden ze niet wachten om er zelf ook een exemplaar van aan te schaffen. Al was het alleen al maar voor die gratis Barbar (volgens één van de aanwezigen het eerste wat hij ooit gratis van den baas gekregen heeft ;-) ).

(foto: een motard wordt boekerijder... ;-) )

Met het totaal nu al op 42 stempels en dus ervaringen rijker, konden we tevreden richting Aalst terugkeren.

P.S. De kaap van de duizendste bezoeker op deze blog nadert. Wie onderaan 1000 ziet staan, daarvan een foto maakt en mij via mail opstuurt, wint ook een prijs ;-). (als ik geen foto met 1000 krijg, dan wint 1001, enz...)

vrijdag 13 juni 2008

afhaling van de prijs, update 11e boekentocht

Met de 11e boekentocht was op deze blog een prijs te winnen en wat voor één: 1 gratis Westvleteren 12 (sommige Amerikanen geven er tot 150 $ voor, de zotten ;-) ).

Degenen die niet meededen hadden ongelijk (hé Joachim ;-) ) want Marc kon er alvast van genieten. Hieronder een foto van de benen waar hij het wat later moeilijk mee had... ;-). Deze boekerijder kon het niet laten er één mee te drinken want: een Westvleteren drinkt men nooit alleen ;-)

(foto: de benen van Marc want herkenbaar op de foto wou hij niet (wie kan hem ongelijk geven ;-) )

woensdag 11 juni 2008

14e brabantse boekentocht

Zaterdag 7 juni was voor The Police fans een dag die al maanden in hun agenda genoteerd stond. Na de stemperikelen van Antwerpen gingen Sting en zijn kompanen die dag immers voor de allerlaatste maal een concert geven op Belgische bodem. Voor wie én Police fan én boekerijder is betekent dit natuurlijk een uitgelezen kans om Leuvense cafeetjes onveilig te maken ;-).

Aangezien we het deel 'Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant' nog niet hadden, moesten we eerst een café zien te vinden waar ze het verkochten. Op naar de Blauwe Schuit dus...

Ter plaatse aangekomen wist de "fille" (vrouwelijk voor "garçon") van niets. Gelukkig klonk de bestelling van 2 nieuwe boeken de uitbater, die achter de toog stond, als muziek in de oren. We konden er dan ook genieten van een Rodenbach en (gratis van den boek) 'Bolleke' aka Coninck van 't vat.

(foto: mede boekerijder Johan en ikzelf bij de aankoop van onzen 'brabantsen boek')
PS de kwaliteit van foto's is deze keer wat minder aangezien we in de drukte van het moment ons fototoestel thuis vergeten waren. Alle foto's zijn dus getrokken met een 'simpel gsmken', met de nadruk op 'simpel' ;-)

Festivalgangers zouden geen festivalgangers zijn als ze niet eerst zouden genieten van wat lekker, in festivalgangersjargon "deftig" eten. Zeer tegen de zin van mijn vrouw Joke die graag de 'bleiterkes' Milow en "who-the-****-is" Juanes had zien spelen op de weide van Werchter. Na haar wat muziekkennis en (vooral) -smaak te hebben bijgebracht wist ze toch eindelijk waar de prioriteiten van een boekerijder liggen. ;-)
Op naar De Wiering dus., slechts een paar honderd meter van onze eerste locatie. Met uiteraard de plechtige belofte aan mijn vrouw Joke dat we op de weide zouden staan wanneer The Scabs 'Hard Times' zouden spelen...

De Wiering, op een boogscheut van de Grote Markt, is een echte aanrader voor wie in Leuven goed eten gecombineerd met een gezellige inrichting zoekt. We genoten er van een rumsteak met versgeklopte (!) béarnaise, een Geuze Girardin en om af te sluiten een (gratis van den boek) Kriek Lindemans van 't vat. Ook bij mijn vrouw Joke en mede boekerijder Johan viel het eten goed in de smaak.


(foto: mijn vrouw Joke heeft smaak gekregen in De Wiering ;-) )







Gelet op het uur moesten we ons al haasten om op tijd The Scabs te zien aantreden. Gelukkig zond Radio 1 alles live uit zodat we van het begin van het optreden niets moesten missen. ;-) Met hun (onbekende) beginnummers op de autoradio arriveerden we in Werchter en waren we nog juist op tijd om 'Hard Times' en de rest van het optreden te beluisteren ;-).

(foto: mijn vrouw Joke geniet van The Scabs)

Daarna konden we van oordopjes gebruik maken tijdens Iggy Pop om ze al even vlug weg te smijten bij het schitterende en sublieme optreden van The Police.

Na zo'n optreden zou een festivalganger tevreden huiswaarts keren. Een boekerijder zoekt echter het dichtsbijzijnde boekencafé ;-). Bleek dat - héél toepasselijk voor mede boekerijder Johan - De Fotograaf in Haacht te zijn. We waren er niet de enige festivalgangers en er werd druk nagepraat over de fantastische (police) en minder fantastische (pop) momenten van de dag. Dit alles bij heerlijke (van den boek) La Chouffe van 't vat. Dit terwijl, het moet opgemerkt worden, de bediening overvriendelijk was... ;-).
















(foto: mede boekerijder Johan als "festivalboekeganger" ;-) in café De Fotograaf)


Voldaan als festivalganger maar zeker als boekerijder konden we met onze eerste drie brabantse stempels huiswaarts keren.

maandag 9 juni 2008

13e boekentocht 'eiremonne afgewerkt' ;-)

De 13e boekentocht is voor mensen die wat bijgelovig zijn misschien een wat onplezierige opdracht. Misschien daarom ook dat we er voor kozen om Dendermonde (in Oilsjt 'eiremonne' genoemd) af te werken. Er stonden nog 2 cafeetjes op het programma...

Als eerste kozen we voor De Bierpaddestoel (grembergen, eiremonne). In 'den boek' veelbelovend en ter plaatse werden alle beloften ingewilligd. Alhoewel dat de omschrijving als 'kleinste bierhuisje van België' misschien wel in twijfel kan worden getrokken, maar tja, we zijn dan ook in eiremonne hé... ;-). Laat ons zeggen dat het zelfbeeld alvast klopt ;-).

(op de foto: mede boekerijder Johan en ikzelf in De Bierpaddestoel)

Een knusse sfeer - ingericht als een gezellige living - en praatgrage tooggasten (Patrick en zijn vriendin) zorgden ervoor dat we ons meteen thuis voelden. De uitbaters waren wel niet zo'n spraakwatervallen maar wie kan hen dat kwalijk nemen, geconfronteerd met 'nen oilsjteneer' ;-) ?

We genoten er van een Achel, een moeder Overste en nog enkele van de laatste 'caveau Timmermans'. Dit laatste: spijtig voor wie na ons komt ;-).

Gezien de gezellige sfeer hadden we niet veel tijd meer om te genieten van 't Ateljeeken (baasrode, eiremonne). Toch ondervonden we dat dit een zeer gezellig zomercafé is. Een heel gezellig zomers terras en vriendelijke bediening. Eentje waar we nog terug zullen komen... Gezien het warme zomerweer genoot ik hier nog van een frisse Rodenbach.


(op de foto: een boekerijder kiest een Rodenbach...)

P.S. Een tipje van de sluier voor de volgende 'boekeverslagen': we hebben ons eergisteren ook het deel 'Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant' aangeschaft van 'den boek'. Deze blog zal dus iets uitgebreider worden dan al gedacht ;-).

maandag 2 juni 2008

12de 'Gentse' boekentocht

Zaterdag was het opendeurdag op de school van mijn vrouw Joke in Gentbrugge. Ideale gelegenheid dus om in Gent af te spreken en een paar boekecafeetjes te bezoeken.

De 12e boekentocht startte met wat vertraging aangezien de heer Jef Colruyt besloten had om zijn personeel te plezieren met 25% korting op alle wijnen. En aangezien mede boekerijder Johan personeel is, lieten we deze kans niet onbenut (zie foto).

Onze koffer volgeladen met wijn ging onze tocht richting 't Oud Cambridge. We kenden dit café al van vroeger, maar toen waren we nog geen boekerijders ;-). Het moet toegegeven worden: 'den boek' heeft zo zijn voordelen. Zo mochten we van de patron eens achter de toog gaan om te poseren voor een foto en hield hij zijn keuken speciaal voor mijn vrouw Joke (die ondertussen iets later dan gepland gedaan had met werken op de opendeurdag) langer open.

(op de foto: mede boekerijder Johan en ikzelf achter de toog van 't Oud Cambridge)

Tussen 't Oud Cambridge en de geplande film in Gent dachten we nog vlug een bezoekje te brengen aan café Backdoor. Hier stonden we echter voor een gesloten deur, alhoewel het op onze horloges toch al voorbij negen was.

(op de foto: de boekrijders voor een gesloten (back)door)

Dan maar naar café Den Hemel (niet ver van Decascoop), het moeten niet altijd café's vanuit den boek zijn ;-). De bierkaart mag hier trouwens gezien worden, vandaar mijn keuze voor de 'wisselkraan', op dit moment een Watou Kapittelbier.

(op de foto: een overheerlijk Kapittelbier terwijl mijn vrouw Joke 'den boek' bestudeert)

Na zowat de slechtste film van de laatste 20 jaar gezien te hebben (Indiana Jones 4) probeerden we nogmaals café Backdoor dat nu toch al bleek zijn deuren geopend te hebben. Mijn vrouw Joke was echter zwaar oververmoeid zodat we het maar bij 1 consumptie hielden.

(op de foto: een oververmoeide boekerijdster met de onvermoeibare boekerijder ;-) )

Nochtans was het café de moeite waard. Rock&Roll uit 'mijnen tijd' en een gezellige inrichting waar je niet op uitgekeken geraakt. Een café dat zeker en vast de boekerijders nogmaals zal mogen verwachten ;-)

Waar zijn we al geweest? (in alfabetische volgorde - steden met hoofdletter zijn de tofste...)