Een beetje uitleg bij deze blog...

Lees, kijk en geniet...

maar let wel:

- als je iets wil te weten komen over onze laatste avonturen: begin dan van boven naar onder

- als je een leuk 'boekecafeetje' wil vinden in je buurt waar wij al geweest zijn: begin dan van onder naar boven

- meer info: is te vinden in de rechterkolom

- als je een cafébaas bent die een slechte recensie heeft gekregen: schrijf zelf een boek ;-)

Veel plezier!

vrijdag 4 juli 2008

16e boekentocht met Raymond

Een tijdje geleden al besloten mede boekerijder Johan en ikzelf om op 16e boekentocht te gaan. Op het programma stond zomaar eventjes het volledig afwerken van het 'zuid-westen van Oost-Vlaanderen' of met andere woorden: de streek van de Vlaamse Ardennen.

Voor deze beproeving kregen we het gezelschap van Michiel, boekerijder in opleiding ;-). In zijn eerste boekerijder café, café Harmonie in Ronse, mocht hij al meteen ondervinden hoe populair het 'boekerijden' wel is: het boek bleek volledig uitverkocht. Het kon er hem echter niet van weerhouden toch nog te genieten van de prachtige inrichting van dit café en de vriendelijke bediening.

(foto: boekerijder in opleiding Michiel en ikzelf in brasserie Harmonie in Ronse)

Het begon al tegen de middag aan te lopen en we besloten dan ook om wat proviand in te slaan. Geen betere gelegenheid hiervoor dan brasserie 'T Ruddershof niet ver van het centrum van Ronse. Bij mooi weer kunnen we ons voorstellen dat het hier prachtig genieten moet zijn op hun terras. Spijtig genoeg kregen we te maken met enkele wolkbreuken zodat we dan maar binnen een plaatsje zochten. De steak peperroom viel heel goed in de smaak en het is goed om weten dat, mocht het om één of andere reden nodig zijn, je hier ook kan blijven overnachten in één van de drie gastenkamers ;-).

(foto: Michiel en mede boekerijder Johan in 't Ruddershof)

Vandaar ging de reis verder naar het 'hoogste punt der beide Vlaanderen' oftewel Molen Ten Hotond in Kluisbergen. Gekend als vertrekpunt van vele wandelroutes, verwonderde het ons dan ook niet dat er juist een wandeltreffen aan de gang was. Net iets té vermoeiend voor deze boekerijders en we besloten dan ook binnen te gaan genieten van wat gerstenat ;-). In dit geval bleek dat een (gratis 2e) Ename Tripel te zijn.
(foto: ikzelf geconcentreerd in Kluisbergen)

Na het hoogste punt kan het enkel nog naar beneden gaan, normaal gezien. Niets is minder waar: onze volgende stop, café Het Zevende Zegel in Kluisbergen loste meer dan de verwachtingen in. Al was het alleen maar omdat je hier als tweede gratis consumptie een Orval van meer dan 1 jaar oud krijgt.

(foto: boekerijders op weg naar Het Zevende Zegel)

(foto: boekerijders in Het Zevende Zegel)

Onze volgende tussenstop was 'T Wit Paard in Nukerke. Voor 'boekerijder in opleiding' Michiel betekende dit echter de eindstop. Hij moest immers op tijd thuis zijn om aan de installateur te gaan uitleggen waar zijn nieuwe centrale verwarming moest komen te "liggen". Hopelijk niet al te letterlijk ;-).

Terwijl mede boekerijder Johan hem naar het station van Ronse bracht (slechts op 5 minuutjes rijden daarvandaan) kon ik eventjes pauzeren om daarna samen te genieten van een (gratis 2e) Kasteelbier Rouge. Geen slecht bier, alhoewel het zoete ervan niet echt voor mij is weggelegd.

(foto: mede boekerijder Johan heeft grootse plannen in Nukerke)


Nu we toch in de buurt waren konden we evengoed eens binnenspringen in café Den Heuvel in Heurne (bij Oudenaarde). Sober ingericht maar de vlotte en vriendelijke cafébaas Frederik maakt veel goed. We kregen als cadeau zelfs een paar balpennen en memoblokjes. Kwestie dat het na een paar cafeetjes niet zo gemakkelijk meer is om alles te kunnen onthouden ;-).

(foto: de boekerijders nemen het café over ;-) )

Onze (alweer) hongerige magen leidden ons van hieruit naar de Zwalmmolen in - waar kan het ook anders - Zwalm. Geïnspireerd door de locatie bestelde ik 'krokante z(w)alm' die ik doorspoelde met een (gratis) Ename Tripel. De bediening verliep feilloos maar ietwat onpersoonlijk, alhoewel er op ons na niemand in de 'retro' brasserie zat... Mede boekerijder Johan liet het niet aan zijn hart komen aangezien hij hier zijn vijftigste stempel binnenhaalde (zie foto).

(foto: ikzelf in een (deso)laat restaurant)

De verrassing van de avond moest echter nog komen. Als afsluiter hadden we er de Blauwe Wolk in Zottegem uitgekozen. Op zich is dit café al legendarisch genoeg maar groot was onze verbazing toen bleek dat Raymond van het Groenewoud hier aan het optreden was. Toen daarbij nog kwam dat hij persoonlijk 'onzen boek' wou aftekenen, was de avond compleet. We vielen bijna letterlijk van onze stoel. Of was het van iets anders ;-) ?

(foto: Raymond in café De Blauwe Wolk in Zottegem)










(foto: ikzelf met mijn 50ste stempel én de handtekening van Raymond)

woensdag 18 juni 2008

15e boekentocht

Zondag 15 juni was het opendeurdag bij bio-boerderij De Loods in Aalst maar aangezien het pijpestelen regende werd besloten er een boekerijdersdagje van te maken. Wanneer we de weg volgden gaande van centrum Aalst via bio-boerderij De Loods, kwamen we bijna als vanzelf uit bij café Afspanning 'T Vat in Denderbelle. Wat een toeval ;-)...

In het seizoen kan je hier naar het schijnt smullen van heerlijke mosselen "op wijze van moeder Yvonne". Maar aangezien het nu geen mosselseizoen is, bestelden we ons maar een Rodenbach ;-). De leeftijd van 'moeder Yvonne' had tot gevolg dat de bediening nogal chaotisch en vooral erg traag verliep. Gelukkig compenseerde ze haar leeftijd met haar charmante vriendelijkheid. Mijn vrouw Joke compenseerde haar grote honger met een croque die op de kaart drie euro moest kosten, maar op de rekening uiteindelijk als zes euro werd aangerekend... Wat er ook van zij: ook dit werd op zijn beurt gecompenseerd door een (gratis) Witkap Stimulo van 't vat. Misschien hadden ze beter café Compensatie (van) 't Vat geheten ;-).

(foto: mijn vrouw Joke brengt een ode aan 'den boek' voor ze aan haar eten begint ;-) )

Na dit 'aperitiefje' vervolgden we onze weg richting Hamme waar we terecht kwamen in café Het Gulden Hoofd. Dit eetcafé is nog maar een viertal weken heropend na een intense verbouwing. Alles ruikt hier dan ook naar nieuw, maar bovenal en in het bijzonder: naar lekker eten!

(foto: mede boekerijder Johan met één van de 'basis-boekerijder-benodigdheden': de 'ProZak' ;-))

We konden er dan ook niet aan weerstaan en bestelden ons prompt een portie stoofvlees met frietjes en (mijn vrouw Joke die nog steeds grote honger had) een vegetarische lasagne. Georges, de uitbater, nam het niet al te nauw met de voorschriften van 'den boek' en bood ons als gratis consumptie hetzelfde als 't eerste aan in plaats van de gebruikelijke Estaminet pils. Van een mooi gebaar gesproken ;-).


(foto: Boekerijder Kerim wint jammer genoeg geen prijs met het kraslotje dat je bij een Rodenbach krijgt... ;-) )

Nu de magen gevuld waren, was de 'boekehonger' echter nog niet gestild. Op de weg terug lagen immers nog 2 boekecafeetjes...

Het eerste in Moerzeke, café De Schelderoute, is een echt volkscafé. Iedereen gezellig dicht bij elkaar rond de aloude en alomgekende lange houten cafétafels met in het oog springend het al even oude caféspel 'de Piertafel'. Toen mijn vrouw Joke haar nieuwsgierigheid liet blijken voor dit aloude caféspel, stond algauw de helft van het café te 'pierlen'.

(foto: mijn vrouw Joke leert 'pierlen')

Cafébaas Johan liet het niet na om de nodige uitleg erbij te verschaffen. Hij wist ons zelfs te vertellen dat er maar twee (!) café's zijn in héél België (!) waar dit caféspel nog bestaat en gespeeld wordt! Om hem te citeren: "hier, en........ (tromgeroffel) in 't cafeetje wat verderop" ;-).



(film: mijn vrouw leert 'pierlen' terwijl cafébaas Johan het visitekaartje krijgt van mede boekerijder Johan)

Alle goede dingen zijn met twee en we besloten dan ook de cirkel rond te maken in het laatste boekecafé van de dag, terug in Lebbeke, in café Bruce 'N Blues. De posters van Johnny Cash, Jim Morrisson, B.B. King deden al vermoeden welke muziek er ging gespeeld worden en dat kon deze boekerijder enkel maar appreciëren. Toen de aanwezige motorbende 'onzen boek' zag en er enige uitleg over kreeg, konden ze niet wachten om er zelf ook een exemplaar van aan te schaffen. Al was het alleen al maar voor die gratis Barbar (volgens één van de aanwezigen het eerste wat hij ooit gratis van den baas gekregen heeft ;-) ).

(foto: een motard wordt boekerijder... ;-) )

Met het totaal nu al op 42 stempels en dus ervaringen rijker, konden we tevreden richting Aalst terugkeren.

P.S. De kaap van de duizendste bezoeker op deze blog nadert. Wie onderaan 1000 ziet staan, daarvan een foto maakt en mij via mail opstuurt, wint ook een prijs ;-). (als ik geen foto met 1000 krijg, dan wint 1001, enz...)

vrijdag 13 juni 2008

afhaling van de prijs, update 11e boekentocht

Met de 11e boekentocht was op deze blog een prijs te winnen en wat voor één: 1 gratis Westvleteren 12 (sommige Amerikanen geven er tot 150 $ voor, de zotten ;-) ).

Degenen die niet meededen hadden ongelijk (hé Joachim ;-) ) want Marc kon er alvast van genieten. Hieronder een foto van de benen waar hij het wat later moeilijk mee had... ;-). Deze boekerijder kon het niet laten er één mee te drinken want: een Westvleteren drinkt men nooit alleen ;-)

(foto: de benen van Marc want herkenbaar op de foto wou hij niet (wie kan hem ongelijk geven ;-) )

woensdag 11 juni 2008

14e brabantse boekentocht

Zaterdag 7 juni was voor The Police fans een dag die al maanden in hun agenda genoteerd stond. Na de stemperikelen van Antwerpen gingen Sting en zijn kompanen die dag immers voor de allerlaatste maal een concert geven op Belgische bodem. Voor wie én Police fan én boekerijder is betekent dit natuurlijk een uitgelezen kans om Leuvense cafeetjes onveilig te maken ;-).

Aangezien we het deel 'Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant' nog niet hadden, moesten we eerst een café zien te vinden waar ze het verkochten. Op naar de Blauwe Schuit dus...

Ter plaatse aangekomen wist de "fille" (vrouwelijk voor "garçon") van niets. Gelukkig klonk de bestelling van 2 nieuwe boeken de uitbater, die achter de toog stond, als muziek in de oren. We konden er dan ook genieten van een Rodenbach en (gratis van den boek) 'Bolleke' aka Coninck van 't vat.

(foto: mede boekerijder Johan en ikzelf bij de aankoop van onzen 'brabantsen boek')
PS de kwaliteit van foto's is deze keer wat minder aangezien we in de drukte van het moment ons fototoestel thuis vergeten waren. Alle foto's zijn dus getrokken met een 'simpel gsmken', met de nadruk op 'simpel' ;-)

Festivalgangers zouden geen festivalgangers zijn als ze niet eerst zouden genieten van wat lekker, in festivalgangersjargon "deftig" eten. Zeer tegen de zin van mijn vrouw Joke die graag de 'bleiterkes' Milow en "who-the-****-is" Juanes had zien spelen op de weide van Werchter. Na haar wat muziekkennis en (vooral) -smaak te hebben bijgebracht wist ze toch eindelijk waar de prioriteiten van een boekerijder liggen. ;-)
Op naar De Wiering dus., slechts een paar honderd meter van onze eerste locatie. Met uiteraard de plechtige belofte aan mijn vrouw Joke dat we op de weide zouden staan wanneer The Scabs 'Hard Times' zouden spelen...

De Wiering, op een boogscheut van de Grote Markt, is een echte aanrader voor wie in Leuven goed eten gecombineerd met een gezellige inrichting zoekt. We genoten er van een rumsteak met versgeklopte (!) béarnaise, een Geuze Girardin en om af te sluiten een (gratis van den boek) Kriek Lindemans van 't vat. Ook bij mijn vrouw Joke en mede boekerijder Johan viel het eten goed in de smaak.


(foto: mijn vrouw Joke heeft smaak gekregen in De Wiering ;-) )







Gelet op het uur moesten we ons al haasten om op tijd The Scabs te zien aantreden. Gelukkig zond Radio 1 alles live uit zodat we van het begin van het optreden niets moesten missen. ;-) Met hun (onbekende) beginnummers op de autoradio arriveerden we in Werchter en waren we nog juist op tijd om 'Hard Times' en de rest van het optreden te beluisteren ;-).

(foto: mijn vrouw Joke geniet van The Scabs)

Daarna konden we van oordopjes gebruik maken tijdens Iggy Pop om ze al even vlug weg te smijten bij het schitterende en sublieme optreden van The Police.

Na zo'n optreden zou een festivalganger tevreden huiswaarts keren. Een boekerijder zoekt echter het dichtsbijzijnde boekencafé ;-). Bleek dat - héél toepasselijk voor mede boekerijder Johan - De Fotograaf in Haacht te zijn. We waren er niet de enige festivalgangers en er werd druk nagepraat over de fantastische (police) en minder fantastische (pop) momenten van de dag. Dit alles bij heerlijke (van den boek) La Chouffe van 't vat. Dit terwijl, het moet opgemerkt worden, de bediening overvriendelijk was... ;-).
















(foto: mede boekerijder Johan als "festivalboekeganger" ;-) in café De Fotograaf)


Voldaan als festivalganger maar zeker als boekerijder konden we met onze eerste drie brabantse stempels huiswaarts keren.

maandag 9 juni 2008

13e boekentocht 'eiremonne afgewerkt' ;-)

De 13e boekentocht is voor mensen die wat bijgelovig zijn misschien een wat onplezierige opdracht. Misschien daarom ook dat we er voor kozen om Dendermonde (in Oilsjt 'eiremonne' genoemd) af te werken. Er stonden nog 2 cafeetjes op het programma...

Als eerste kozen we voor De Bierpaddestoel (grembergen, eiremonne). In 'den boek' veelbelovend en ter plaatse werden alle beloften ingewilligd. Alhoewel dat de omschrijving als 'kleinste bierhuisje van België' misschien wel in twijfel kan worden getrokken, maar tja, we zijn dan ook in eiremonne hé... ;-). Laat ons zeggen dat het zelfbeeld alvast klopt ;-).

(op de foto: mede boekerijder Johan en ikzelf in De Bierpaddestoel)

Een knusse sfeer - ingericht als een gezellige living - en praatgrage tooggasten (Patrick en zijn vriendin) zorgden ervoor dat we ons meteen thuis voelden. De uitbaters waren wel niet zo'n spraakwatervallen maar wie kan hen dat kwalijk nemen, geconfronteerd met 'nen oilsjteneer' ;-) ?

We genoten er van een Achel, een moeder Overste en nog enkele van de laatste 'caveau Timmermans'. Dit laatste: spijtig voor wie na ons komt ;-).

Gezien de gezellige sfeer hadden we niet veel tijd meer om te genieten van 't Ateljeeken (baasrode, eiremonne). Toch ondervonden we dat dit een zeer gezellig zomercafé is. Een heel gezellig zomers terras en vriendelijke bediening. Eentje waar we nog terug zullen komen... Gezien het warme zomerweer genoot ik hier nog van een frisse Rodenbach.


(op de foto: een boekerijder kiest een Rodenbach...)

P.S. Een tipje van de sluier voor de volgende 'boekeverslagen': we hebben ons eergisteren ook het deel 'Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant' aangeschaft van 'den boek'. Deze blog zal dus iets uitgebreider worden dan al gedacht ;-).

maandag 2 juni 2008

12de 'Gentse' boekentocht

Zaterdag was het opendeurdag op de school van mijn vrouw Joke in Gentbrugge. Ideale gelegenheid dus om in Gent af te spreken en een paar boekecafeetjes te bezoeken.

De 12e boekentocht startte met wat vertraging aangezien de heer Jef Colruyt besloten had om zijn personeel te plezieren met 25% korting op alle wijnen. En aangezien mede boekerijder Johan personeel is, lieten we deze kans niet onbenut (zie foto).

Onze koffer volgeladen met wijn ging onze tocht richting 't Oud Cambridge. We kenden dit café al van vroeger, maar toen waren we nog geen boekerijders ;-). Het moet toegegeven worden: 'den boek' heeft zo zijn voordelen. Zo mochten we van de patron eens achter de toog gaan om te poseren voor een foto en hield hij zijn keuken speciaal voor mijn vrouw Joke (die ondertussen iets later dan gepland gedaan had met werken op de opendeurdag) langer open.

(op de foto: mede boekerijder Johan en ikzelf achter de toog van 't Oud Cambridge)

Tussen 't Oud Cambridge en de geplande film in Gent dachten we nog vlug een bezoekje te brengen aan café Backdoor. Hier stonden we echter voor een gesloten deur, alhoewel het op onze horloges toch al voorbij negen was.

(op de foto: de boekrijders voor een gesloten (back)door)

Dan maar naar café Den Hemel (niet ver van Decascoop), het moeten niet altijd café's vanuit den boek zijn ;-). De bierkaart mag hier trouwens gezien worden, vandaar mijn keuze voor de 'wisselkraan', op dit moment een Watou Kapittelbier.

(op de foto: een overheerlijk Kapittelbier terwijl mijn vrouw Joke 'den boek' bestudeert)

Na zowat de slechtste film van de laatste 20 jaar gezien te hebben (Indiana Jones 4) probeerden we nogmaals café Backdoor dat nu toch al bleek zijn deuren geopend te hebben. Mijn vrouw Joke was echter zwaar oververmoeid zodat we het maar bij 1 consumptie hielden.

(op de foto: een oververmoeide boekerijdster met de onvermoeibare boekerijder ;-) )

Nochtans was het café de moeite waard. Rock&Roll uit 'mijnen tijd' en een gezellige inrichting waar je niet op uitgekeken geraakt. Een café dat zeker en vast de boekerijders nogmaals zal mogen verwachten ;-)

donderdag 29 mei 2008

11de boekentocht - gezelligheid troef !

Op 20 mei besloten mede boekerijder Johan en ikzelf om onze 11de boekentocht te starten in Geraardsbergen. Met de 1 mei optocht hadden we deze gezellige gemeente al eens bezocht maar 'T Groot Kaffee was dan gesloten. Nu hadden we meer geluk.

Het moet zijn dat iemand de bazen al had verwittigd van onze komst want de Ename-leverancier stond toevallig met een nieuwe voorraad voor het café... (zie foto) ;-). Omdat het een eetcafé is en je binnen dus niet mag roken, kozen we ons een plaatsje uit op het terras. Traditioneel begin ik altijd met een witte van Hoegaarden wat uitstekend als aperitief kan dienen voor de (gratis van den boek) blonde Ename van 't vat. Meer dan een vriendelijke bediening valt er echter niet te vermelden, al is dat natuurlijk iets wat ik sowieso verwacht in elk café... Het was slechts een voorbode van wat nog komen zou ;-)


(op de foto: mede boekerijder Johan op terras van 'T Groot Kaffee)

Vandaar ging de route naar café De Paling in Sint-Lievens-Esse. In den boek wordt dit café gecatalogiseerd als een 'typisch Vlaams volkscafé' en ik kan het niet beter omschrijven. Een toffe bazin, veel en gezellig volk die zorgen voor de vlam in de pijp met de nodige pittige maar amusante cafédiscussies. Zou het iets te maken hebben met de meer dan democratische, ik noem het communistische, prijzen? Zeg zelf: € 1,10 voor een pintje, waar vind je dat nog?

Als tweede gratis consumptie koos ik een Arend. Moet eerlijk toegeven: dit is van het lekkerste bier dat ik de afgelopen jaren al gedronken heb. Een aangename ontdekking en verrassing! Zo goed dat ik er zelfs twee van dronk... ;-)
De bazin Patricia deed ons dan de gouden tip aan de hand om zeker café in 't Verval te gaan bezoeken. Dat kom je niet veel tegen ;-).

(op de foto: ikzelf in café De Paling)







Mede boekerijder Johan en ikzelf konden op weg ernaartoe onze artistieke talenten nog eens botvieren (zie de 'prijsvraag-film). Eenmaal aangekomen in het café wisten we meteen dat we goed zaten. Ze waren immers toevallig met andere stamgasten aan het praten over 'den boek'... Van timing gesproken ;-).



(op de foto: de uitbaters van café In 't Verval)

De uitbaters zijn een toonbeeld van hoe het zou moeten zijn: vriendelijk, goedlachs, humoristisch en een gedegen vakkenis wat hun bierkaart betreft. Daar kan Kevin nog iets van leren (zie Berlare) ;-). En nog meer toeval: bleek dat de stamgast naast mij net als ikzelf ook filosofie gestudeerd had. We gaan er hier geen tekeningske bij maken maar iedereen die al eens 2 filosofen met elkaar heeft horen praten kan er zich iets bij voorstellen ;-). Het symposium van Plato indachtig lieten we de Toria's (het 2e gratis boekbier) dan ook rijkelijk vloeien.

Het gegrol van onze magen maakte ons attent op het uur dat we allang uit het oog verloren hadden. Dan ook geen wonder dat de keuken van het Hof van Wenen in Herzele, waar we ons avondmaal gepland hadden, gesloten bleek te zijn toen we daar aankwamen. Spijtig, want uit vorig bezoek met den boek weten we dat het eten daar wel lekker is. Een Hoegaarden en een (gratis) De Rijck Special konden we wel nog krijgen ;-).

(op de foto: mede boekerijder Johan in een voor mezelf niet al te stabiel café Hof Ter Wenen)

Onze magen stuurden ons dan maar onder de nodige bedreigingen naar het pittakot dat ook al niet veel meer in huis bleek te hebben. Misschien geen kers op de taart maar dan toch de apotheose van een geslaagde boekentocht die het totaal op 34 stempels brengt.

winnaar van de prijsvraag

Westvleteren moet wel in de smaak liggen: zomaar eventjes een 30-tal mails gekregen die allen een gokje waagden.

Toegegeven het was niet makkelijk. Niemand heeft dan ook kunnen raden dat we hier op weg waren van café De Paling naar café in 't Verval en dat we dus tussen Sint-Lievens-Esse en Zottegem zaten. En voor diegenen die hier zouden beginnen discussiëren: neen, dat is niet het Pajottenland, noch de Scheldestreek, noch de Faluintjes en zeker niet het Ruhrgebied (zoals 1 iemand vernoemde) ;-).

Een Westvleteren drinkt men echter nooit alleen dus heb ik toch maar besloten om er één weg te geven aan de meest originele inzending. Marc Declercq wist me te vertellen dat dit gefilmd werd "in de auto van (mede boekerijder) Johan Hubloue vanop de passagierszetel". Ik bespaar jullie de volledige mail die meer dan een bladzijde lang was ;-). Marc is dus, en hopelijk is iedereen het daarmee eens, de terechte winnaar en mag zijn prijs (zie foto) eerstdaags komen afhalen (en ter plaatse leegdrinken) ;-)

Morgen: het verslag van de 11de boekentocht!

donderdag 22 mei 2008

voorsmaakje 11de boekentocht - The Movie

Zomaar eventjes 5 uur (!) 'uploadwerk' krijgen jullie hier gepresenteerd (slechte internetverbinding???) maar 't is zeker de moeite waard.

In vorige boekentochten vermeldde ik hier al dat Bob ons soms 'the middle of nowhere' laat zien, en dat is hier zeker ook het geval. Zelfs met een Global Pub System (GPS) is het al moeilijk. Vandaar dat de 'schokgevoelige' CD-speler van medeboekerijder Johan het soms wat laat afweten ;-).

Hier volgt het dan: "De boerenbuiten belevenissen van een boekerijder: The B-Movie" (3,5 min.)



We gaan er hier trouwens een prijsvraag aan verbinden: wie als eerste kan raden waar dit gefilmd is, mag bij mij thuis 1 flesje Westvleteren 8° of 12° (naar keuze) komen afhalen. Wie als eerste het juiste antwoord mailt (voor het echte verslag van de 11de boekentocht online staat uiteraard, anders is er niets aan hé), wint de prijs... Veel succes ;-)

"boekentocht-bis" - The Music Club

We waren het bijna vergeten maar gelukkig hielp mede-boekerijder Johan er mij aan te herinneren: vorige zaterdag voerden we een zogenaamde 'bis-boekentocht' uit. We bezochten namelijk een boekencafé voor de tweede maal. En dat wil al wat zeggen... ;-)

Na een vermoeiende werkdag (het was namelijk opendeurdag geweest op mijn werk) besloten we de avond in schoonheid te eindigen in één van mijn favoriete (stam)café's: The Music Club in de Kerkstraat te Aalst (tussen de Grote Markt en de St. Martinuskerk), ook wel gekend als het geboortehuis van priester Daens.

Ook Johan mocht hier van de patron Dominique zijn 'boekepint' inruilen voor een blauwe Chimay. 't Is niet voor iedereen weggelegd ;-). En ook voor 'partner in crime' en 'boekerijder in spe' Wim kon het allemaal niet op.

Een paar blauwe Chimays en zwarte gaten later konden we moe maar tevreden huiswaarts keren. Hieronder een paar wazige sfeerfoto's. De wazigheid is immers geheel te wijten aan de sfeer ;-).

boekerijder in spe: Wim

medeboekerijder Johan voor de ruil...


medeboekerijder Johan na de ruil (met een vinger van deze boekerijder voor de lens ;-) )

vrijdag 16 mei 2008

een tussendoortje: De Planck in Gent

De dertigste stempel is misschien ook een jubilee waard, maar het werd een tussendoortje. Daarom niet minder, integendeel.

Mijn vrouw Joke had een vergadering op haar werk en ik profiteerde ervan om haar te gaan afzetten (ze heeft immers nog altijd geen rijbewijs dus ze kan geen BOB laat staan FLOR spelen...).

Een uurtje de tijd betekent dus een bezoek aan een cafeetje uit 'den boek' in Gent. Het dichtste en meest aantrekkelijke leek me café De Planck. Geen onbekende want het is de overbekende 'boot' tegenover cinéma Decascoop. Toch was ik er de voorbije jaren slechts sporadisch eens binnen geweest.

(op de foto: de ingang van het terras van De Planck en hun suggesties van het moment (mei '08) )

De locatie is alvast uniek te noemen: midden in centrum Gent heeft me niet veel de kans om te genieten van zo'n 'rustige' omgeving. Spijtig dat die 'rustige' omgeving wat wordt teniet gedaan door de al te luide terrasmuziek die door hun luidsprekers galmt. Misschien wel mijn fout want ik had me dan ook erg dicht tegen die luidsprekers gezet, maar toch....

De bediening was foutloos maar niet meer dan dat. Geen extra vriendelijk woordje werd verwacht noch geplaatst. Bij het tonen van 'den boek' was er toch enige herkenning bespeurbaar: er werd meteen op gewezen dat ik het glas van het huisbier 'Plancksken' mee naar huis mocht nemen als souvenir (het, misschien minder bekende, 'laarsjesglas'). Leuk!

(op de foto: de auto van deze boekerijder aan 'den boot' café De Planck)

Als filmliefhebber zal ik hier in de toekomst nog wel enkele bezoeken afleggen. Maar om te zeggen dat je er speciaal zou moeten een omweg voor maken; dat is een ander (persoonlijke) z(sm)aak.... ;-)

dinsdag 13 mei 2008

update 10e boekentocht: de stadsfotgraaf

Toch enkele foto's die we de andere boekerijders niet willen onthouden: de foto's getrokken door de stadsfotograaf van Sint-Niklaas. Wie weet kom je ze wel tegen deze zomer in de brochure van de 'terrasjesdagen'... ;-)


Wel een kwaliteit van foto's die deze boekerijder niet aankan...

...maar deze boekerijder voelt zich toch wat gelukkiger op het terras van De Kardinaal dan foto's te moeten trekken in de blakende zomerzon... ;-)

Bij deze wens ik stadsfotograaf Paul De Malsche te bedanken voor zijn schitterende foto's.

Merci!

maandag 12 mei 2008

Tiende boekentocht: 'onzen eersten jubilee'

Het terraskesweer blijft duren, de boekentochten dus ook ;-).

Voor den 'tienden' boekentocht besloten we naar Stekene te rijden en daar kennis te gaan maken met een café dat ons op het lijf geschreven leek: café De Filosoof (mijn vrouw Joke en ikzelf hebben allebei filosofie gestudeerd, vandaar...).

(op de foto:
Frank en ikzelf in 'miami vice'-stijl aan de kerk van Stekene, in de verte mijn vrouw Joke)


Onderweg nog een prettige verrassing: toekomstige cafébaas Frank besloot ons gezelschap te houden. Op het terras genoten we dan ook van het heel lekkere huisbier: 't filosoofke. Amberkleurig en de juiste bitterheid om er op een zomerse dag van te genieten. Verder was de bediening echter niet om over naar huis te schrijven: koel en afstandelijk is eerder de omschrijving...








(op de foto: Frank en een 'filosoofke')

Vandaar ging het naar Speelhof, een 7-tal kilometer van de kerk van Stekene. Prachtig terras, vriendelijke 'oink' bediening ("inside boekerijders-joke") en een lekkere (gratis) Barbar: meer moet dat niet zijn.

(op de foto: mede boekerijder Johan en Frank krijgen hun Barbar op terras van Speelhof)

Na Stekene zowat gezien te hebben, ging het naar Sint-Niklaas. In de vorige editie stonden er een drietal cafeetjes in van Sint-Niklaas, nu maar één: De Kardinaal. Minder is echter niet slechter, integendeel. Het bierassortiment van De Kardinaal is ronduit indrukwekkend te noemen en de cafébaas is een erg sympathieke, vlotte en joviale bierkenner.

De eerste consumptie was hier voor mij een (met Frank gedeelde) 'Vin de Céréales'. Wie Rodenbach wat kent weet dat dit het topbier van de brouwerij is. Er worden dan ook slechts 10.000 flessen per jaar van gemaakt. Daarna nog genoten van een (gratis) donkere Floreffe. Dit terwijl we ook nog eens gevraagd werden om te poseren voor de huisfotograaf van de stad Sint-Niklaas die enkele foto's nam voor in de brochures van de 'terrasjesdagen'. Ja, ja, ge maakt wat mee met 'den boek'... ;-)

(op de foto: het gezelschap boekerijders op de foto met de stadsfotograaf van Sint-Niklaas op terras van De Kardinaal)

Omdat iedereen wat honger begon te krijgen en omdat ondertussen Jacoba (vrouw van cafébaas 'in spe' Frank) met de kindjes was aangekomen, besloten we om onze weg verder te zetten naar de Bokmolenhoeve in Lokeren.


Het eten was sober maar lekker, beter dat dan omgekeerd (veel maar slecht ;-) ). En de kinderen konden zozeer genieten van de speeltuin dat deze keer niet zijzelf maar wel wij ons best moesten doen om ze naar huis te krijgen ;-).
(op de foto: de boekerijders stillen hun honger)


Verzadigd en voldaan met nu al 29 stempels in den boek konden we dit zonovergoten pinksterweekend tevreden afsluiten.

negende boekentocht - Donk & Schelde

Frank Deboosere is ons echt goedgezind dezer dagen dus konden we er alweer van profiteren om te gaan genieten van wat kabbelend water en heerlijk gerstenat om ons te verfrissen (of was het nu omgekeerd? ;-))

Ditmaal geen 'bijna-donktocht'. Taverne - restaurant Elvira is immers gelegen aan het donkmeer zelf. Spijtig van de vele motortreffens die de gesprekken op bepaalde momenten bijna onmogelijk maken, maar de locatie maakt veel goed. Hier genoten we van een lekkere, frisse en typisch zomerse Rodenbach. Waarschijnlijk waren we ook hier weer de eersten met 'den boek' want we moesten hen eventjes nog het systeem uitleggen, zonder al teveel erg...



(op de foto: mijn vrouw Joke poserend voor taverne Elvira)



Vandaar te voet naar 'T Nieuw Paviljoen is slechts een tiental minuutjes . 'T Nieuw Paviljoen is gelegen rechtover de Donkkapel en (nog belangrijker) café De Bareldonkhoeve. Voor wie vroeger al boekerijder is geweest geen onbekende. Vergeleken met 'T Nieuw Paviljoen vind ik het persoonlijk spijtig dat De Bareldonkhoeve er niet meer in staat. ' T Nieuw Paviljoen is immers een café zondermeer. Geen speciale bierkaart, geen uitmuntende bediening, tja... De verrassing van de maand was hier een petje van 't café zelf waarmee mede boekerijder Johan wel enkele hilarische momenten wist te genereren.

(op de foto: hilarische mede boekerijder Johan met de 'verrassing van de maand' op zijn hoofd)



Ondertussen kwamen onze goede vrienden Frank en Jacoba ons vervoegen. De ronde buik op foto wordt in augustus mijn petekind en de andere ronde buik wordt op 27 juni cafébaas van een nieuw café in Aalst: café Ondineke (meer info volgt later nog zeker en vast). Nu is het wel kwestie van zich niet te vergissen van 'ronde buik' ;-)....












(op de foto: de toekomstige uitbaters van café Ondineke in Aalst: Frank en Jacoba)

Vandaar beslisten we met alle 'ronde buiken' nog een bezoekje te brengen aan 'T Veer in Schellebelle. Hier genoten we van een Rodenbach Grand Cru (ikzelf), een Duvel (ronde buik Frank) en een winterconinck (mede boekerijder Johan). Dit was voor onze 25ste stempel beslist een verademing na de vorige (ietwat teleurstellende) cafeetjes. Prachtige locatie, prachtig terras met kruiden en druivelaars en goede bediening. Meer moet dat niet zijn....

(op de foto: mijn vrouw Joke aan de 'groene' druivelaars op terras van 'T Veer)

Vermits Frank Deboosere blijft beloven, zijn we morgen terug op stap. Ditmaal voor ons eerste jubileum: de tiende boekentocht ;-).

(op de foto: 'de ronde tafel van de buiken' of 'de tafel van de ronde ridders' (van Erembodegem) of de tafel van de ronde-ridders-buiken ;-) op terras van 'T Veer in Schellebelle)

Waar zijn we al geweest? (in alfabetische volgorde - steden met hoofdletter zijn de tofste...)